Psychosociale therapie2018

Psychosociale therapie

Wij zijn als mensen zo complex, dat het een wonder is dat er zoveel goed gaat

Jij bent een unieke combinatie van ‘nature’ en ‘nurture’. Ieder mens wordt geboren met bepaalde genen, een eigen balans in allerlei stofjes in je lijf en hersenen waardoor je een natuurlijk temperament hebt. We worden daarnaast gevormd door onze opvoeding. Ons basisbeeld wat we hebben over de wereld, de ander en onszelf leren we in ons gezin van herkomst.
Doorgaans kunnen we goed omgaan met de dingen die tegen komen in het leven zoals omgaan met jezelf en anderen, onzekerheden, geldzorgen, veranderingen, conflicten, teleurstellingen, ziekte en verlies.
Soms echter merk je dat jouw gedachten, gevoel en/of reactie niet helpend is in de situatie. Zo kun je ontdekken dat je beter voor anderen kunt zorgen dan voor jezelf, ten koste van jou. Ook kan het zijn dat je wel goed voor jezelf zorgt, maar anderen om je heen niet goed verdraagt, je niet goed kan beheersen of relaties snel stuklopen.
Dat geeft een machteloos gevoel. Je hebt het idee dat je echt je best doet, maar dat het niet lukt. Mogelijk wordt er iets van je gevraagd dat nog niet in je repertoire zit. Je hebt het nog nooit geleerd, of je hebt het op een manier geleerd die in het hier en nu niet (meer) werkt. Je voelt je onprettig, vaker onzeker en uit balans. Als dit langer duurt kan je je depressief gaan voelen.

Weer in balans met psychosociale therapie

In psychosociale therapie werk je aan het hervinden van jezelf, en het op orde krijgen van de levensgebieden waar je problemen bent gaan ervaren. Je leert wat de problemen veroorzaakt en eventueel in stand houd. Je krijgt inzicht in wat je er zelf aan kunt doen, en leert doelen stellen, dingen te ondernemen die beter bij je passen, om je beter te voelen en om sterkere relaties te hebben. Al tijdens de therapie onderneem je stappen die leiden tot verandering en verbetering. Na de therapie kun je dit proces zelf voortzetten.
In psychosociale therapie kijken we naar drie momenten: het heden, het verleden en de toekomst
• Hoe gaat het in het heden: thuis en op het werk, met vrienden en met de omgang met jezelf? Wat gaat goed en wat is de ongewenste situatie?
• Hoe ging het in het verleden: uit welk ouderlijk gezin kom je, hoe ging het daar met je en wat heb je over jezelf en relaties geleerd?
• Hoe zie je de toekomst: wat zou je graag zien ontstaan. Wat kan het verschil maken zodat je je beter voelt en hoe kom je daar?
Elk van deze momenten bekijken we integraal. Dat houdt in dat we kijken op mentaal, emotioneel, fysiek en zingevingsniveau. Daarbij kijken we steeds naar hoe dit werkt in jouwzelf en hoe je functioneert in relatie tot anderen en de situaties in je leven.

Soms is extra aandacht nodig in de omgang met jezelf en anderen

Ontwikkelingskenmerken en persoonlijkheidskenmerken kunnen problemen geven voor jezelf of anderen. Of het nu gaat om ADD, ADHD, bepaalde angsten, narcistische kenmerken of autistische trekken, het vraagt wel wat van jou en anderen. Weten hoe het voor jou werkt en leren er zo goed mogelijk mee om te gaan is vaak een hele zoektocht. Psychosociale therapie ondersteunt je daarbij en je ontdekt mogelijkheden van jezelf waar je verder mee komt.
Zwaardere problematiek en verslavingen vragen vaak specialistische behandeling, al dan niet in combinatie met psychosociale therapie. In dat geval word je door ons doorverwezen.

aanmelden psychosociale therapie

De openingstijden van de praktijk