Relatieontwikkeling EFT2018

Informatie over EFT


Wat is het?

EFT staat voor Emotionally Focused Therapy.

EFT is een vorm van partnerrelatietherapie die de emoties van de partners centraal stelt. De EFT therapeut streeft samen met de partners naar een verbeterde emotie-interactie tussen de partners.

EFT richt zich op:

• Het verstevigen van de relatie op het gebied van verbinding en intimiteit

• Het ombuigen van ruzies en vernietigende gesprekken naar dialogen waarin ondersteuning en geborgenheid kan worden gevraagd en geboden

• Het vergroten van een veilige en geborgen vaste bodem in een relatie.

Waar komt het vandaan?

EFT is ontwikkeld door dr. Sue Johnson, hoogleraar Klinische Psychologie aan de Universiteit van Ottawa. Samen met Leslie Greenberg heeft zij EFT in de jaren '80 ontwikkeld. Inmiddels is er een EFT protocol met drie fasen en negen stappen voor de relatietherapie. De effectiviteit van EFT is wetenschappelijk aangetoond.

EFT is een integratief model, waarin drie perspectieven gecombineerd worden: de hechtingstheorie, het intra-psychische of experiëntiële perspectief en het interpersoonlijke of systemisch perspectief.

Sinds 2008 zijn er in Nederland mogelijkheden om opgeleid te worden tot EFT therapeut.

Waar gaat het om in EFT?

Er wordt toegewerkt naar een verandering in de communicatie maar gaat vervolgens nog een stuk verder. EFT erkent de kracht van liefde. Emoties worden niet gezien als ballast in conflicten die verstandelijk uit te praten zouden moeten zijn. Emoties worden gezien als de ruggengraat in de relatie, die verbinding en veranderingen tot stand kunnen brengen en gebruikt worden in de therapie. Immers, juist door emoties die wij niet kunnen negeren, gaan wij de meest belangrijke banden aan met elkaar en reageren we zo heftig op ruzies, conflicten en verwijdering als onze geliefden hierin betrokken zijn. EFT heeft in meerdere onderzoeken zijn bestaansrecht bewezen voor paren van verschillende culturen, seksuele geaardheid en alle levensfasen. Ook voor relaties en gezinnen die te maken hebben met chronische ziekte, verlies, depressies of trauma's is EFT een goed passende therapievorm.

Sue Johnson:

"In romantische liefde draait alles om hechting en emotionele banden. Het gaat over onze ingebakken behoeften aan iemand op wie we kunnen vertrouwen, een geliefde die troost en een betrouwbare emotionele verbondenheid kan bieden. EFT richt zich op het smeden en versterken van die emotionele band tussen partners en wel door sleutelmomenten te identificeren en te transformeren die een volwassen liefdevolle relatie bevorderen: openstaan en ontvankelijk zijn voor elkaar, op elkaar afgestemd".

Hieronder vertelt  Sue Johnson over E.F.T.